onsdag 23 juli 2014

I Marie-Antoinettes fotspår...

Är du i trakterna av Paris och planerar att besöka slottet Versailles, så missa inte den nordöstra delen av parken med Petit Trianon  och le Hameau!!

Marie-Antoinette ville komma undan från det traditionstyngda hovlivet vid slottet Versailles. I en avlägsen del av den enorma egendomen lät hon därför år 1783 uppföra en hel by i lantlig normandisk stil, le Hameau de la Reine.Elva rustika hus byggdes utspridda runt en liten sjö. Där kunde drottningen och hennes kvinnliga gäster leva ett enklare liv utan krav på kunglig etikett. Där klädde de ut sig som bondkvinnor och ägnade sig åt diverse lantliga sysslor. Varje hus i byn hade sin egen lilla trädgård omgiven av avenbokshäckar. Där odlades det bland annat savoykål, blomkål och kronärtskocka och i små fruktträdgårdar växte det äpple- och körsbärsträd. Fem av husen var reserverade för Marie-Antoinette och hennes gäster, medan de övriga husen användes av bönderna eller för hushållssysslor. Hit kunde man bara komma om man inbjuden av drottningen själv.Så sent som 2006 öppnades byn däremot för besökare, efter att ha renoverats. Och till skillnad
 från inne på själva slottet så är detta en lugnare del av Versailles med relativt få besökare. 
Här syns drottningens hus som via en takförsedd passage var sammanbyggd med biljardhuset.På baksidan hade Marie-Antoinette en liten trädgård......där det idag växer pampiga kronärtskockor. Strax intill låg le Boudoir med en bönodling som imponerade.Varje steg i trappan utanför den lilla kvarnen var fylld av rosa pelargoner.
Här var det många som stannade till och fotograferade!
 På baksidan av kvarnen odlades det bland annat olika sallader.
Planteringarna var vackert inrammade av låga buxbomhäckar,
 på samma sätt som i de andra trädgårdarna.Även i trädgårdsmästarens trädgård frodades grödorna.På väg mot vakttornet Tour de Marlborough som var byggd för att likna en fyr......och mot det intilliggande mejeriet. Närstudie av en av de många grindarna som ledde in till trädgårdarna i byn.Vinodling på baksidan av bondgården, som låg lite avsides i byn.
Här hade drottningen sina kor, getter, hönor och duvor. En sista anblick ut över den lilla sjön innan det var dags att, 
i nästan 40 graders värme, promenera tillbaka till slottet och till den väntande bilen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...