lördag 30 maj 2015

Grönt ljus för buxbom igen

Mängder av buxbom i södra delarna av Sverige drabbades för några år sedan av en svampsjukdom och den tog död på riktigt stora bestånd. Det uppstod panik hos trädgårdsintresserade och i offentliga trädgårdar och många plantskolor tog inte ens in buxbom i sitt sortiment. Svampsjukdomen har visat sig vara väldigt väderberoende och utvecklas tydligen bäst om höstar när det är varmt, fuktigt och vindstilla. De två senaste höstarna har däremot inte varit särskilt gynnsamma och svampsjukdomen har därför hållits tillbaka. Även om faran på intet sätt är över för gott och svampen mycket väl kan slå till igen, så finns det nu viss optimism igen. 
 
 
 
Med bara någon kilometer till havet är det sällan särskilt vindstilla i vår trädgård och vår förhoppning är att sjukdomen därför inte tar fäste i vårt buxbomsbestånd i första taget om eller när den tar ny fart igen. Men säkra kan vi naturligtvis inte vara. En del av vår trädgård behövde mer grönska och när vi hittade de fina buxbomskloten på plantskolan för några veckor sedan kunde vi helt enkelt inte motstå dem.
 
 
 

De betongliknande kubformade urnorna kläddes med isolerande frigolit på insidan för att klara vinterkylan och de placerades även på hjul för att eventuellt kunna flyttas vid behov.


 
Och nu håller vi naturligtvis tummarna för att svampsjukdomen inte ska ta ny fart på länge än. Både för egen del och för alla andra älskare av buxbom. För visst är det fint med buxbom!!

4 kommentarer:

 1. Det låter lovande! Jag skulle vilja ha fler plantor till en inramning av en rabatt, men har inte vågat köpa nya.
  Snyggt och stilrent med de kubformade krukorna.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Fiffigt med frigolit i lådorna och ursnygga klot.
  Anette

  SvaraRadera
 3. Trädgårdsamatörerna säger att svampsjukdomen har klingat av. Jag har också hört att svampen inte tål värme och plantorna värmebahandlas innan de kommer ut på marknaden. Inget vet väl säkert, men jag har också köpt några klot tidigare i år. Däremot förlorade jag krukodlade plantor en kalll vinter för några år sådan, så ha även fiberduk i beredskap. Men hur som helst, det ser supersnyggt ut!
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera
 4. Jättefina buxbomklot! Supersnyggt :)
  /Monica

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...