fredag 1 maj 2015

Sköna maj välkommen!

I går var det valborgsmässoafton, dagen då vi firar in våren. Ut med det gamla och in med det nya. Vi har nu kommit halvvägs mellan vårdagjämning och sommarsolståndet, men växtligheten har naturligtvis kommit lite olika långt beroende på var i landet vi bor. Valborgsmässoafton 2015 bjöd på kyla och ihärdigt regnande i Göteborg, men under seneftermiddagen sprack molntäcket faktiskt upp och solen fick den fuktiga växtligheten att lysa lite extra. Med uppknäppt jacka gick jag en kvällsrundan i trädgården och påmindes om att vintern verkligen har rasat ut...Våren innebär mycket väntan och längtan efter att olika växter ska ta fart. Och nyfikenhet på hur förra årets förändringar ska ta sig ut. Några växter står i full blom och samtidigt är det lika njutbart att följa de lite senare växternas entré. Funkiorna tittar fram ganska sent, men skjuter sedan raskt i höjden och vecklar ut sina breda blad.


Ormbunkarna skjuter ur jorden med nacken rätt ordentligt krökt.Pionerna är läckra på våren med sina mörkt röda skott.Bland de nyplanterade alliumlökarna syns nu de knoppiga blomstänglarna bland all bladgrönskan. Förra hösten samplanterades två sorters alliumlökar i två olika lila nyanser och jag är naturligtvis spänd på att få se resultatet om några veckor...Lökar till kungsängsliljor grävdes också ner i höstas. Enligt förpackningen skulle det bli en blandning av vita och vinröda klockor. De rutiga klockorna är visserligen i klar övervikt, men än så länge är jag väldigt nöjd med placeringen innanför häcken av lavendel och  framför rosenbuskarna. Där hade annars inte hänt så mycket annat spännande just nu...Gulltöreln är däremot som finast precis  just nu. Den lyser lite extra i kontrast mot höstsilveraxets mörka blad i bakgrunden.


Tazetterna är också på topp just nu! De tillhör tydligen inte favoritfödan bland vare sig harar eller rådjur och gläder oss därför lite extra just i år när så mycket annat har ätits upp av hungriga nattgäster.


Trots att våren är betydligt senare än förra året, kunde en av våra favoritfödor faktiskt premiärskördas i går. Det blev en saftig och mjäll rabarberpaj med tillhörande vaniljglass som dessert på valborgsmässoaftonens kväll. 

Sköna maj välkommen!


Fler majbilder finns att beskåda hos Bland rosor och bladlöss
under rubriken Blommig fredag.

Jag delar även inlägget på Floral Friday Fotos.  


14 kommentarer:

 1. Här är det bara en aning senare än hos dig. Undantaget rabarber, som skördats de två senaste helgerna.
  Prydligt vacker stenkant du har.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Mycket läckert med gulltöreln, det måste jag skaffa till nya rabatten. Jättefina kungsängsliljor! Glad vår! /Lotta

  SvaraRadera
 3. Under vårblomning!
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 4. Allt ha kommit längre hos dig ser jag njuter av dina bilder och väntar på att det ska bli så hos mig med. Gulltöreln gillar jag mycket, den blir så stor och fin
  Ha en fin och skön helg
  kram Meta

  SvaraRadera
 5. Så fint med kungsängsliljorna. En riktig favorit här.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 6. Utsökt vackra vårbilder. Så fina ormbunkarna är då de vecklar ut sig.

  SvaraRadera
 7. Så mycket spännande som händer nu i trädgården och jag förstår att du väntar ivrigt på att få se hur dina planteringar blir. Vilken bra placering av kungsängsliljorna. Det ser jättefint ut!

  SvaraRadera
 8. Oj så långt allt har kommit hos dig. Jag gick runt i min trädgård förut och funderade på vart mina funkior har tagit vägen men fick sen se några små toppar. Din är ju jättestor!
  Trevlig helg!
  Katarina

  SvaraRadera
 9. Så langt det er kommet hos deg allerede! Hostaene har bare så vidt begynt å titte opp her. Allium i to lillanyanser blir sikkert flott!

  SvaraRadera
 10. Gulltörel är en rabattfavvo även hos mig!
  Ha en go avslutning på veckan!
  /Anja

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 12. Oj, redan rabarber! MIna har precis tittat upp ur jorden...
  Vad fint du har det hos dig! Jag imponeras av gräset, det verkar så grönt, jämnt och ogräsfritt! ;) Till skillnad från mitt som är som tussar lite här och där tycker jag...

  Ha det gott!
  Gunilla

  SvaraRadera
 13. Så mycket fint på gång hos dig. Rabarberpaj är det bästa som finns just nu, ja allt med rabarber egentligen:) Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 14. Lovely blog post with some stunning photos, Annika. A nice recipe we use for rhubarb:
  http://nicholasjv.blogspot.com.au/2010/06/rhubarb-crumble.html

  Many thanks for participating in Floral Friday Fotos. Your input is appreciated.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...