lördag 12 juli 2014

Läskande rabarbersaft i sommarhettan.



Vi har gott om rabarberplantor i vår trädgård, av några olika namnsorter, och med en rejäl omgång kogödsel i jorden på våren, så trivs de tydligen bra hos oss och ger god avkastning. I och med att vi skördar fortlöpande under säsongen så finns det hela tiden mjälla och fina stjälkar att plocka, annars blir de ju lätt lite träiga efter ett tag. Oftast används våra rabarber i smulpaj, men denna sommar har familjen fått en ny favorit, nämligen rabarber- och citronsaft. Underbart läskande och med mycket smak av rabarber!

Tänkte dela med mig av det saftrecept jag tycker bäst om. Så håll till godo!


RABARBER- & CITRONSAFT

Ingredienser:
1,5 kg rabarber
2 ekologiska citroner
3/4 tsk Atamon (konserveringspulver)
2 liter vatten
1 kg socker (eller efter egen smak)

Gör så här:
Skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en stor kastrull (eller gryta). Tvätta citronerna, skiva dem och lägg dem tillsammans med rabarbern i kastrullen. Koka upp vattnet och häll det över rabarbern. Sätt på ett lock och ställ kastrullen svalt i minst ett dygn för att smakerna ska hinna dra ur. Sila av saften med en sil (silduk behövs inte). Rör i ca 1 kg socker, eller anpassa efter hur söt eller sur saft du föredrar. Koka upp saften och låt koka i ca 5 minuter. Skumma av under tiden. Ta av kastrullen från plattan, låt svalna något och tillsätt därefter Atamonet. Fyll saften på väl rengjorda flaskor. 

Saften späds sedan ca 1+4 delar och serveras med fördel välkyld och med mycket isbitar!






   





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...