torsdag 20 november 2014

Det bästa med november!

Vi är mitt i november månad. En månad som många förknippar med blåst, gråväder och mörker.  Snart är det tid att tända tusentals små juleljus både inne och ute och trots att dagarna fortsätter att bli kortare, så upplevs tillvaron då lite mindre mörk. Snart! 

Hos oss har termometern bara närmat sig nollstrecket vid ett par tillfällen under denna ovanligt milda höst, men alltså ingen ordentlig frost ännu så länge. Det gör att vi har en hel del växter som fortfarande blommar och som vi får möjlighet att njuta av. Ett litet tag till. Frost lär nämligen vara  i antågande...

Det bästa med november är att kunna ana att ny blomning är att vänta! Det inger en alldeles särskild känsla. Hos oss börjar nu julrosorna vakna till liv. Och kan man annat än älska julrosor? Som bjuder på långvarig skönhet när allt annat gått till vintervila.Två av våra fyra julrosor visar redan att de förbereder sig för blomning i vinter. De står tillsammans i ett halvskuggigt läge invid husets entré och i blickfånget inifrån köksfönstret. Och de står med rötterna i ganska lerhaltig jord,  men som förbättrats med kaffesump och krossat äggskal. Håller nu tummarna för att de två andra plantorna har samma goda smak och även de planerar för blomning så småningom. 

Om man vill få läsa om fler anledningar att tycka om november, 
så kika in hos Heléna på Bland rosor och bladlöss.
15 kommentarer:

 1. Våra julrosor är också lite motvilliga att sätta knopp, men äggskal och kaffesump ska jag genast muta dem med.Och tala om att "i Göteborgstrakten, DÄR..." så får vi se om de inte värker fram lite knopp bara för att bevisa nå´t?:)

  SvaraRadera
 2. Flotte planter som kommer på denne tiden! (Mine venter nok til våren)

  SvaraRadera
 3. Visst är det härligt med julrosorna som visar sina knoppar och t o m blommar. Min Niger blommar just nu med några få blommor men har massor av knopp. Önskar dig fin fredag!/Merja

  SvaraRadera
 4. Det gör gott att se julrosor så här års. Lycka till med de andra två!
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Julrosor är verkligen en lycka att ha. Mina har också knoppar nu, det är bara att vänta... :o)

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 6. Nu måste jag le lite. Ytterligare julrosor som blommar, har sett så många i de senaste bloggarna jag varit inne i. Känns nästan som det är rekord i år. Mina blommar aldrig förrän i april. Har läst att de nyare sorterna är "programmerade" att göra så. Synd för jag skulle också vilja ha julrosor nu. Men jag får njuta av alla andras istället :)

  Önskar dig en fin novemberhelg!
  /Anita

  SvaraRadera
 7. Jag har sagt det förr, jag säger det igen.jag måste ta hand om mina julrosor och få dem att leverera.
  Flytta dem också så att man kan njuta av dem.
  Jätte fina!
  Trevlig helg i novembermyset!

  Ha det gott, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 8. Så heldig du er som har juleroser.

  SvaraRadera
 9. Så vackra julrosor! Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 10. Annika,
  oh thank you so much for your lovely visit and your charming words!!!So happy about that! You are so very right, Helleborus are so wonderful plants. I love when they are blooming but I also love the leaves. Evergreen and charming in summer and winter!
  Have a happy happy weekend
  Elisabeth

  SvaraRadera
 11. ÅÅÅ jag gillar julrosor men vet inte om de gillar mig eller klimatet här. Ska prova ditt tips.
  Ha det gott!//Ulrika

  SvaraRadera
 12. Kaffesump och äggskal var nytt för mig.
  Äggskal för kalken förstås men sump
  en... Varför inte bara kompost?
  Fin planta. Knepen verkar funka.
  Trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 13. Den vakre julerosen er det fineste med november. Blomstrer når alt annet går i dvale. Herlig:)

  SvaraRadera
 14. Julrosor är även även min novemberfavorit, skönt med något som börjar blomma så här års. :)
  Kristina

  SvaraRadera
 15. Tack för alla fina kommentarer! Julrosen är verkligen älskad av många! Och julrosen älskar kalkhaltig jord. Därav de krossade äggskalen. När vi fick ny jord levererad i början av förra hösten var den i lerigaste laget. I takt med att de utkörda jordmassorna sjunkit ihop så har vi passat på att jordförbättra. I avsaknad av gammal fin kompostjord har vi istället tillfört kogödsel, säkert ett par kubikmeter. Vi har även spridit ut och grävt ner kaffesump för att förbättra jordens struktur. En del säger att det dessutom håller borta sniglar och katter, medan andra påstår att det är nys. Oavsett vilket så verkar växterna gilla mellanrostat! :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...