tisdag 12 augusti 2014

Sensommarblomning

Häromdagen fick jag en fråga av en vän: För dig som håller på så mycket med trädgård, är det inte himla tråkigt så här i slutet av sommaren när allt nästan har blommat över? Instinktivt högg det till lite i magtrakten. Hade vännen rätt? Var det redan slut på det roliga?

Men så hann medvetandet i kapp och jag kom ihåg att det nog faktiskt fanns en hel del blomning kvar att glädjas åt därhemma i vår nya trädgård. Till och med en del växter som bara precis har påbörjat sin blomning och växter som vi fortfarande behöver vänta lite till på.



Vid entrén har denna skönhet precis påbörjat sin blomning i en stor urna. Alla är dock inte helt förtjusta i funkiornas blomning. I vissa fall tar man helt sonika bort blomstänglarna och menar att funkian odlas för de vackra bladen skull. Kan absolut förstå varför. I vissa fall. Men funkian 'Royal Standard' har en blomningen som jag tycker är helt magnifik. De kritvita blommorna är hela 7-8 cm stora och jag väljer att knipsa bort dem efterhand som de vissnat, lite som med dagliljorna. 



 De allra första vipporna på den nya bekantskapen glansmiskantus 'Adagio' har precis börjat höja sig ur den täta tuvan av grönvit-randiga grässtrån. Väntar med spänning på hur högt de ska växa och hur många vippor det ska bli detta det första året.



Sköldpaddsörten är däremot en gammal trotjänare, som troget har lyst upp vår trädgård varje sensommar i många år. De allra första knopparna har precis öppnats under de senaste dagarna. Här syns sköldpaddsörten mot bakgrund av den lila, långblommande nävan 'Rozanne'.



Snart på väg att slå ut! Knopparna på kärleksörten börjar så sakteliga skifta i rosa...



....liksom blommorna på den mörkbladiga kusinen 'José Aubergin'.



Sist ut i hela trädgården kommer med största sannolikhet det mörkbladiga höstsilveraxet att vara med sin vita blomning. Än är det ett bra tag kvar innan det är dags, men de höga blomställningarna är rätt läckra redan nu! Här mot bakgrund av den gräddvita vipphortensian 'Limelight'. Länge leve blomsäsongen 2014!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...