lördag 9 augusti 2014

En trädgård i förvandling

Slipersmurar var uppenbarligen väldigt populära under 1970-talet. Det finns massor av exempel på sådana bara i vårt bostadsområde. Men när de passerat bäst-före-datum är de populära tillhåll för både myror och getingar. Det finns antagligen många exempel även på detta i närområdet och vår slipersmur var inget undantag. Tillsammans med två av våra närmaste grannar bestämde vi oss för att gemensamt låta byta ut våra dåliga stödmurar mot L-stöd i betong. 





Eftersom vi även tänkte passa på att dränera om huset skulle hela trädgården komma att grävas upp. Det lockade inte att lägga tillbaka 35 år gamla trädgårdsplattor på samma plats igen, utan vi ville tänka lite nytt. Efter 17 år med samma trädgård visste vi i vilka i hörnor vi ville ha nya sittplatser och var vi ville ha blommande planteringar. Var det oftast är lä och var vi helst vill ha det lite insynsskyddat. Vilka växter vi ville bevara från den gamla trädgården och vilka nya vi var sugna på. Vi sökte på nätet efter olika trädgårdsarkitekter och hittade Kungsbacka trädgårdsdesign. Vi gillade det vi såg på företagets hemsida och blogg. 

Efter samtal per telefon, ifyllda frågeformulär om våra önskemål och en diger lunta bilder på växter, materiel, färger och former som vi gillade, så gjorde Anna W Fasth även ett besök på plats. Kort därefter mottog vi en ritning och en 3D-animation över den nya trädgården och Anna hade verkligen träffat mitt i prick! 

Står du inför att genomföra ett liknande arbete så tveka inte på att anlita en trädgårdsarkitekt. Det kostar visserligen en slant, men är värt varenda krona! Och vi kan varmt rekommendera just Kungsbacka trädgårdsdesign!




Vi sökte därefter en markentreprenör och fick nobben hos några då de hade kalendern full, inget offertsvar alls från en annan och i takt med att tiden rann i väg så fick vi lite för bråttom. Och det gjorde att vi litade lite för mycket på magkänslan när vi skrev under ett kontrakt med vår markentreprenör. Det ska man inte göra! Det vet vi idag! 

Vid ett så omfattande arbete bör man i lugn och ro låta granska kontraktet, gärna med hjälp av någon sakkunnig. Ställa frågor kring det man undrar över och se till att få med alla löften och överenskommelser i kontraktet. Det sagda ordet väger ibland för lätt! Idag vet vi att ett mer specificerat och detaljerat kontrakt hade sparat oss många sömnlösa nätter, men framför allt skulle vi kollat upp referenser mycket bättre. Vi har lärt oss en läxa, men jag hoppas att detta inlägg kan hjälpa andra att inte behöva begå samma misstag. 




Jobbet drog i gång veckan efter midsommar och skulle vara klart, med god marginal, före sista augusti. Allra första tiden flöt arbetet på riktigt bra, men sedan började bekymren rada upp sig i en takt som vi inte trott var möjlig. Allt för ofta under de kommande månaderna uppstod frågetecken där vi tvingades rådfråga andra anläggningskunniga, besiktningsmän, trädgårdsmästare, vår trädgårdsarkitekt, jurister m fl. Stora delar av Anläggnings-AMA lärde vi oss till slut både baklänges och framlänges. Lärorikt förvisso, men i många stycken blev byggtiden en enda lång mardröm, som aldrig tycktes ta slut. 





Ett flertal moment fick entreprenören göra om både två och tre gånger innan de höll godtagbar standard eller ens kom på rätt plats enligt ritning. Hade vi inte varit på alerten hela tiden, så hade vi inte fått det fina resultat som vi faktiskt fick till slut. 





För att våra växter skulle hinna etablera sig innan kylan kom, så behövde vi till slut börja återplantera eller nyplantera våra växter även om anläggningsarbetena var långt ifrån färdiga. Det var en sådan fröjd att få fokusera framåt och vi gladdes verkligen med varje enskild växt som kom på plats. Många av de nya växterna köpte vi smidigt och lätt via vår trädgårdsarkitekt.





Först i slutet av oktober kunde vi, mycket lättade, äntligen ta adjö av en entreprenör som vi inte kommer anlita igen. Även långt efter att de lämnat vår trädgård så var det innehållet i ovanstående bild som förblev minnet av sommaren och hösten 2013. Men så småningom upplevde vi att det successivt övergick till att vara vår trädgård vi blickade ut över, istället för deras arbetsplats.




Sakta men säkert kunde vi börja glädjas åt och njuta av vår nya fina trädgård. En trädgård som nu var mer lättskött i många stycken och anpassad precis efter våra behov och våra önskemål!



4 kommentarer:

  1. Vilket projekt! Men, det måste vara alldeles underbart att kunna finansiera en dröm!
    Det kommer att bli väldigt spännande att få se hur allt utvecklas hos er! /Anja

    SvaraRadera
  2. Ja, det är absolut en dröm som gått i uppfyllelse! Nya stödmurar och omdränering har stått på att-göra-listan i många år. Tråkiga men nödvändiga utgifter, men med en ny trädgård "på köpet" blev de utan tvekan mindre tråkiga.
    /Annika

    SvaraRadera
  3. Oj, vilken resa ni har gjort med er trädgård! Jag hade nog blivit både galen och gråtfärdig på människorna som inte skötte sitt jobb ordentligt från början. Jag har inte allt för mycket tålamod med sådant...:) Men vad fint det blir, och kommer att bli framöver! Jag följer gärna med här lite från kanten och tittar på!

    kram louise

    SvaraRadera
  4. Tack Louise! Ja det var en prövande tid på många sätt, riktigt skönt att kunna lägga det bakom oss. Så roligt att du vill följa med här!! Välkommen!
    /Annika

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...