tisdag 23 september 2014

Bygget av slänten


I dagarna är det snart ett år sedan den nya slänten blev klar och i det här inlägget kommer jag visa några bilder som togs under den processen. 

Alla slipersmurar i och runt vår trädgård hade sedan länge gjort sitt. De behövde bytas mot nya stödmurar och vi såg det som ett välkommet tillfället att tänka lite nytt i hela trädgården. Tidigare var slänten terrasserad med en hopsjunken slipersmur. Den övre planteringen lutade ganska ordentligt och var rent svår att röra sig i. När slänten nu ändå skulle göras om så ville vi få till fler terasser med plana planteringar.  Man blir ju varken yngre eller rörligare med åren!Under hela förra sommaren behövde slänten användas för transporter mellan tomtens båda nivåer  och ungefär så här hade vi det därför under dryga 2 månader.Men så äntligen, ett par veckor efter att hela bygget egentligen skulle varit klart, så påbörjades arbetet med slänten. På bilden hade gruset paddats och det hade snickrats och armerats i gjutformar för fundamenten till stödmurarna.

Luttrade efter en hel sommar med samma entreprenör så kontrollerade vi formarnas placering mot ritningen och upptäckte att de placerats ungefär en halvmeter fel i både sid- och höjdled. Göra om och göra rätt och bli ytterligare försenad...Två veckor senare var fundamenten gjutna på rätt plats, L-stöden mot övre delen av tomten var satta och murning av stödmurar i slänten var påbörjade. De gula slangarna för framtida dragning av el var lagda för att förbinda de olika nivåerna med varandra.Den svängda muren i hörnet av övre delen av tomten var uppmurad en dryg vecka senare. Lättbetongblocken hade även börjat beläggas med primer och ojämnheterna i murarna var utjämnade med murbruk. Insidan av murarna har dessutom klätts med frigolit för att minska trycket av tjälen.Ytterligare en vecka senare var de flesta murarna putsade och 40 cm planteringsjord var utlagd i de olika nivåerna. Vi och entreprenören var dock inte helt överens om behovet av planteringsdjup och hade vi inte stått på oss så hade vi idag haft 20 cm jord och därunder packat grus. Det slutade med att det packade gruset fick grävas ur för hand, innan jorden kördes ut. Någon vecka senare kom även toppstenarna på plats ovanpå murarna och vi kunde äntligen börja plantera våra växter.Vi hade bråttom att få växterna i jorden i god tid före vinterkylan, så alla växtplaceringarna hann väl inte bli tillräckligt genomtänkta. En del av växterna har därför flyttats både en och två gånger under det gångna året. Och känner jag mig själv rätt så är nog inte flyttcirkusen över på länge än...

En del av växterna är av naturliga skäl fortfarande väldigt små, titta på ädelsyrenen 'Mme Lemoine' i släntens övre plantering t ex, den har en eller ett par meter kvar att växa. Av samma skäl är ytorna mellan växterna fortfarande ganska tomma och kala.

Men visst kan man med hjälp av lite fantasi föreställa sig hur här kommer se ut om några år. Resan har bara börjat!

5 kommentarer:

 1. Oj vilket arbete, vad spännande...o fint blir det!
  Hälsningar Ewa :)

  SvaraRadera
 2. Oj, vilket gigantiskt jobb ... men gu´ va´ snyggt det blev!
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 3. Hej Annika!

  Så fantastiskt roligt att få ta del av din blogg! Att få se en trädgård växa fram ur en pappersritning är nog det roligaste som finns. Härligt att se hur duktiga, engagerade och intresserade ni är!

  Ser fram emot ett besök till sommarprakten :-)

  Varma hälsningar Anna

  SvaraRadera
 4. Hej! Tack för en rolig blogg, började följa den så fort jag hittade hit. Vi håller också på att göra om och sitter nu och funderar över stenläggning. Jag undrar, vad heter era plattor? Är det Orlando från bender? Vilken färg? de passar så bra med ert hus, borde funka för oss också, då vi har liknade färg på huset. Svårt att få en uppfattning om helheten när man står och tittar i butiken!
  Glad påsk!
  Med vänlig hälsning, Pearl

  SvaraRadera
 5. Tack för en inspirerande blogg!Vi har blivit med trädgården sen ifjol och har till stor hjälp all info om trädgårdsuppbyggnad.Tittar på dina vackra växtbilder och drömmer..... :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...