fredag 19 september 2014

Sommarplågade!


Tänkte hänga på Blommig Fredag som nyligen startat upp för säsongen! Varje fredag under hösten och vintern gäller det att komma på ett inlägg med anknytning till ämnet, denna vecka är temat SOMMARPLÅGA.


Det har känts som ett omöjligt uppdrag, att klura ut något som varit plågsamt under den här sommaren. 2014 går till historien som en av de soligaste somrarna. Med en helt nyomlagd trädgård har jag dessutom kunnat leva ut en efterlängtad dröm hela den här säsongen. Så vad skulle jag kunna skriva om för sommarplåga? 

 • Ogräs? Har inte ens getts en rimlig chans.  
 • Skadedjur? Nej, det har inte varit något bekymmer för oss i år. Rådjuren kommer inte åt vår tomt och sniglarna har väl inte riktigt hittat tillbaka ännu. 
 • Någon växt som helt tagit över i rabatten? De kommer säkert, men inte i år... 
 • Det dåliga vädret? Knappast!!

Hmmm... Ett klurigt tema!Under min rundvandring på ägorna i går eftermiddag, så stannade jag till vid rabatten runt vårt nya lilla körsbärsträd. Förra sommaren stod där ett sexton år gammalt körsbärsträd, men det kördes sönder av grävfirman i slutfasen av markarbetena och fick tas bort. I rabatten runt trädet var det planerat att vi skulle återplantera alla de sparade växter som vill ha det lite skuggigare. Men ett nytt och betydligt mindre träd fick ersätta det gamla, så denna sommar har växterna verkligen bjudits på det motsatta!

Här visas därför bilder på några växter som väl kan beskrivas som SOMMARPLÅGADE:

De fyra funkiorna av sorten 'Gold standard' som prunkade så här fint runt midsommar.....

...ser nu riktigt plågade ut.

Och hasselörten med sina mörkgröna, glänsande blad fotograferades i april...

...men kan väl sägas ha tappat en del av sin ursprungliga fräschör i sommar.

Under en av de soligaste somrarna i mannaminne har flera av växterna haft det riktigt kämpigt. Sommarplågade, men de kommer att överleva! Av erfarenhet vet vi ju hur fort ett körsbärsträd växer, så vi är ganska coola med att trädet kommer kunna erbjuda tillräckligt med skugga inom kort. 


Och jag vill verkligen poängtera att jag inte på något sätt hoppas på en mindre solig sommar nästa år! 

Önskar dig härmed en riktigt solig och fin fredag!

11 kommentarer:

 1. Ja sommaren har varit tuff för många av våra växter.Varmt och inte något regn.Fortfarande är det snus torrt i marken.
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 2. Vilken snygg rabatt! Där syns inga sommarplågade växter. Ja vissa växter har haft det tufft i värmen, här vattnas det fortfarande. Men det gör jag så gärna bara vi får en lång varm skön höst:)
  Ha en fin helg
  //Maria

  SvaraRadera
 3. For et vakkert bed! Jeg vil gjerne se flere bilder når plantene vokst seg til :)

  SvaraRadera
 4. Det var en smart vinkling på temat. Det var ju i alla fall väldigt fint hos dig - innan solen brände upp det gröna... Tur att växter är så tåliga, de kommer säkert tillbaka ännu finare nästa år.

  SvaraRadera
 5. Ja minsann det var torrt och illa överallt tror jag, hoppas alla växter klara sig
  ha en fin lördag
  kram Meta

  SvaraRadera
 6. Men oj! Är det torkan som tagit Hasselörten?
  Förutom det så måste jag fråga vad du har där bakom ditt körsbärsträd?
  En hage??

  Kul att du är med ;)

  SvaraRadera
 7. Eftersom hela trädgården innehåller nya eller nyflyttade växter så har vi vattnat omsorgsfullt i sommar. Periodvis vattnades det varje eller varannan dag, så det lär inte vara torkan utan snarare den starka solen som tagit växterna så hårt. Det är i alla fall min teori. Kul att ni ser potential i rabatten ändå! :) På andra sidan gångbanan ligger det en lekplats med en "snurrgunga" Veronica.

  SvaraRadera
 8. Oj va fin rabatt!
  Ja det har varit kämpigt växterna, helt klart!
  Trevlig vecka! Hälsningar Ewa :)

  SvaraRadera
 9. Ja, oj vad det går hårt växter som inte är etablerade i rätt läge en sådan här sommar! De kommer säkert att ta sig, även om det tar tid! Själv hoppas jag på en mer lagom sommar nästa år, gärna sol, men inte den extrema värmen och regna - det kan det väl göra nattetid? :) Mia

  SvaraRadera
 10. Det er en virkelig nydelig hage du har. Hyggelig å se at også du har vansker med å finne en reell sommerplage for 2014. Været har vært fortreffelig i hele Skandinavia tror jeg:-) Hilsen fra Liv

  SvaraRadera
 11. Vad spännande att få göra om en hel trädgård när man vet hur man vill ha det! Ska genast kika lite mer på hur ni har förändrat den. / Anna

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...