fredag 3 oktober 2014

Färg!

Vi är många trädgårdsbloggare som just idag skriver inlägg under rubriken Färg. Om du kikar in hos Heléna på 'Bland rosor och bladlöss' under etiketten 'Blooming Friday' så hittar du fullt av länkar till ännu mer färgrik läsning.

Jag har en vision om att skapa oss en väl sammanhållen trädgård, som ger ett lugnt intryck och som upplevs som genomtänkt. Inte för plottrig. Inte för många olika intryck på en gång. Med färger som harmonierar. Ett erkänt sätt att uppnå detta är att 'måla med bred pensel' som det brukar heta. Det vill säga att ha många likadana växter planterade tillsammans i grupp och inte så många olika sorter i samma plantering.

Tyvärr är jag nog inte tillräckligt disciplinerad och principfast för att följa denna strategi fullt ut. Även om jag fått bättre karaktär med åren, så finns det ju så mycket fint jag vill omge mig med! Samtidigt som vår trädgård är relativt liten!

Min plan är istället att försöka hålla en röd tråd vad gäller färgval i trädgårdens olika planteringarna. Nämligen en mörkröd tråd! Som tillsammans med genomgående materielval av betong och granit och ett genomgående runt formspråk håller samman intrycket av trädgårdens olika planteringar och växter.

Det rödbladiga inslaget återfinns i många av våra nuvarande växter, men på lite olika sätt. Antingen som rödbladigt från topp till tå, eller genom mörkröda ådringar i bladverket, i mörkröda pistiller, mörkröda stjälkar eller som mörkröda skott. Här ser du ett litet axplock...Japansk blodlönn 'Dissectum Garnet' mitt i lövsprickningen.Höstsilverax 'Brunette' efter en av sommarens få skurar.Perukbuske 'Royal Purple'Kärleksört 'José Aubergine'Alunrot 'Palace Purple' (på bilden) och 'Obsidian'
Alunrot 'Green Spice'
Franskt kungsljus, vita men med mörkt röda inslag. 
Här syns även den rödbladiga smällspirean 'Diabolo' i bakgrunden.Rödbladig salvia 'Purpurascens'Mjukakantus med mörkröda dragStäppsalvian 'Caradonna' med sina mörkröda stjälkar. I bakgrunden syns en nyligen överblommad pion, som ju startar varje vår med att skjuta mörkröda blad och stjälkar ur jorden. 

*       *       *

I en av våra planteringar kommer de rödbladiga växterna att samsas med limegröna och gula inslag medan det i en annan rabatt är silverfärgade och mörkgröna blad som ska få få bryta av mot det mörkröda. Helt enkelt därför att det är färgkombinationer som tilltalar mig! Det är åtminstone min vision och min förhoppning just nu. Men var vi slutligen hamnar återstår ju att se... 

Hoppas du får en riktigt skön och färgrik oktoberhelg!
5 kommentarer:

 1. Håller med det är svårt att vara disiplinerad, man tänker på ett sätt till en början och sp råkar man "ramla" på nåt skoj på vägen.
  En växt man gärna vill ha.
  Har också en liten mörkröd tråd när jag tänker efter! :)

  Ha der gott och trevlig helg! Kram Ewa :)

  SvaraRadera
 2. Ser ut att du håller dig till tråden, med de växter du visar här, färgmatchat och fint. Mjukakantus vilken skönhet. Ha en trevlig helg! / Marika

  SvaraRadera
 3. Kul at du hänger på Blooming Friday och verkligen snygga bilder på dina rabatter! Jag gillar den "prydliga" buxbomen i framkanten :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Dessa färger gillar jag också men har dåligt med dem i min trädgård. . Inspirerande att titta på. Kram

  SvaraRadera
 5. Det är finfina växter du visar och silver och mörkröd är supersnyggt och originellt tillsammans. Ser emot snygga bilder nästa säsong.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...