torsdag 23 oktober 2014

Sommarens vackraste

Sommarens sista växt att blomma är som ståtligast just nu! Utan tvivel är det sommarens pampigaste och kanske också sommarens vackraste växt i vår trädgård! Men underbart kan vara kort.....

Det enda gräs vi hade i den gamla trädgården var det som växte i gräsmattan. Olika typer av gräs stod däremot högt upp på prioriteringslistan då vi valde ut växter till den nya. Gräs behöver lite tid på sig att etablera sig inför vintern och eftersom markarbetena var färdiga först en god bit in i oktober förra hösten, så skulle gräsinköpen få vänta till efter vintern. Så var tanken i alla fall.......men nu blir det ju inte alltid som man tänkt sig. Man följer ju inte alltid sin kloka plan. Vid ett sent besök på plantskolan förra hösten så stod den ensamma plastkrukan där och liksom vädjade till mig! Det lyste rött från prislappen och halva priset gjorde den just då helt omöjlig att motstå.Först när jag kom hem och läste på lite bättre så förstod jag att det var en lite känslig fröken som fått följa med hem. Zon 0-1 om hon får bestämma och det är minst en zon mindre än vad jag kan erbjuda. Nu fick vi ju en väldigt mild vinter förra året, så gräset fick ingen anledning att klaga. Det har flerdubblat sin storlek och årets första vippa slog ut i början av september. Bara de allra senaste veckorna slår den ena vippan efter den andra ut.


I den låga kvällssolen är pampasgräset magiskt vackert just nu! 
Vipporna fångar upp solens strålar och blir liksom självlysande.
Och jag vet att det gäller att passa på att njuta av dess skönhet!
För underbart kan vara kort... 


Vill du ta del av fler "Sommarens vackraste" så hittar du
en hel länksamling under etiketten Blommig fredag
hos Heléna på Bland rosor och bladlöss.

Ha en bra fredag!19 kommentarer:

 1. Ett mycket vackert gräs som jag inte vågat ge mig in på. Jag tror att du har nu alla förutsättningar att behålla den. I Skåne kan man se välmående maffiga exemplar i full blom även efter dåliga somrar. Nu vill jag också ha en!
  Ha en bra helg
  Marta

  SvaraRadera
 2. Den där har ju blivit perfekt placerad. Jättefin. Hoppas du får njuta av den i många år!
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Så vackert den står mot muren/väggen. Ja, och där blir det också skydd, så hoppas den klarar sig.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 4. For et vakker gress! Likte veldig godt det øverste bilde, flott stemning. Ha en fin helg :-)

  SvaraRadera
 5. Ståtligt vackert! Du har ju gett den en perfekt plats och säkert zonförbättrat en hel del. Har precis hittat till dig och ska kika genom din blogg. Ha en fin fredag!/Merja

  SvaraRadera
 6. Staselig gress! Ja, jeg er akkurat like dårlig til å følge mine gode råd. Men alle gresssortene jeg kjøpte på salg i fjor høst klarte seg og er flotte nå :-)

  SvaraRadera
 7. Så vackra gräs du har. Jag har inte lyckats så bra med gräs tidigare men nu har jag faktiskt ett par på gång. Man tror att gräs skall vara lätt att odla men inte hos oss i alla fall. Vi har mycket lera och det gillar dom inte. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 8. Veldig fint gress. Det skal jeg ha mer av i hagen min etter hvert. Jeg blir med deg videre her og på facebook. Velkommen innom meg også :)

  SvaraRadera
 9. SÅ vackert det är. Älskar gräs. Provad pampasgräs en gång, men det klarade sig inte.
  Lycka till med ditt
  Kram Maria

  SvaraRadera
 10. det var ett vackert gräs. Hoppas det klarar sig i år med.
  Ha en fin fredag
  kram Meta

  SvaraRadera
 11. Jag hittade din blog idag och den ser mycket bra ut. (Och där slutar min Svenskan...) Very nice, I love to see how your garden develops from here. Thank's for all the häftiga bilder and the blog!

  SvaraRadera
 12. Hej!
  Gräs är ett trevligt inslag i trädgården, och apropå valet av dess planteringplats, har du trotsat zonen lite.
  Trevlig helg!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 13. Vilket trevligt val och ett synnerligen snyggt gräs.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 14. Jaf förstår att du gillar pampasgräset! Det är såå snyggt men precis som du skriver så är det inte riktigt härdigt så jag har låtit bli att köpa det även fast det var 70 % rea förra veckan på det!

  Men som sagt! Vackert som få!

  SvaraRadera
 15. Vackert, förstår att du njuter. Skönt att inte alltid vara så förnuftig som man tänker.
  Hoppas det klarar sig!
  Trevlig helg, hälsningar Ewa :)

  SvaraRadera
 16. Tack så mycket för alla snälla kommentarer! Hoppas verkligen att placeringen intill den skyddande muren ska utjämna temperaturen tillräckligt för att det ska klara vintern. Blir dock inte riktigt klok på om det är kylan eller vinterblötan det har svårast att klara - eller både och. Har planterat gräset i sandblandad jord på en bädd av grus, men det står ändå utan skydd från regn och slask. Tänker mig gräset som ettårigt - så allt annat blir en bonus!!
  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
 17. Så vackert gräs! Förstår att du njuter så mycket du kan innan vintern kommer. Hoppas den klarar en vinter till.
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 18. Åååå vilket fint gräs. Går tyvärr inte hos mig men oj vad jag skulle vilja ha det. kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...