lördag 8 november 2014

November-nävor

En dryg vecka in i november och vi kan fortfarande njuta av nävornas blomning på flera ställen i trädgården. Visserligen efter en osedvanligt mild höst utan någon ordentligt nattfrost. Men vilka fantastiskt uthålliga långdistansare de är nävorna! Först ut har vi en gammal bekantskap med okänt namn, som fått för sig att det är försommar igen! Vanligtvis blommar den nämligen bara under ett par veckor kring skolavslutningen, kort men intensivt. Däremot har den ett bladverk som är svårslaget i rabatten. Det bildar liksom en stor grön kudde, som fortfarande är lika fräsch och fin, när det mesta annat runt omkring börjar ge upp.Trädgårdsnävan 'Rozanne' har blommat oavbrutet från det att plantorna köptes in och planterades i mitten av juni. Vilken otroligt tacksam växt!! 'Rozanne' tog världen med storm efter att den introducerades våren 2000 på Chelsea Flower Show. Och det är inte svårt att förstå varför 'Rozanne' valdes till århundradets blomma i samband med att samma show 100-årsjubilerade i maj 2013.Lika tacksamt har den ljuslila 'Lilac Ice' blommat i vår trädgård, en hybrid som härstammar från just 'Rozanne'. Vi nyplanterade några plantor av 'Lilac Ice' förra hösten, de påbörjade sin blomning tidigt i juni och har alltså inte gett upp ännu! 


4 kommentarer:

 1. Alltid like vakre - spesielt i november, da er det ikke så mye annet som blomstrer :) God helg!

  SvaraRadera
 2. Vackra nävor! Jag har också Rozanne men visste inte att det kommit en uppföljare! Tack för din kommentar hos mig - håller tummarna för dina buxbom också;) kram

  SvaraRadera
 3. En lisa för själen att se på blommande nävor så här års. Jag har haft Rozanne i flera år, men i år har den inte varit sig lik, kanske dags för delning, eller också var det torkan. 'Lilac Ice' har jättefin färg, är den också långblommande?
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 4. 'Lilac Ice' har blommat oavbrutet i fem månader hos oss i år! Så när som på blommornas färg så skiljer den sig inte mycket från 'Rozanne'.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...