torsdag 23 april 2015

Bästa vänner!

I trädgårdsvärlden precis som i den vanliga, finns det individer som trivs alldeles särskilt bra tillsammans. Som kanske tar hand om eller kompletterar varandra på ett bra sätt. Eller som tillsammans blir bättre än någon av individerna hade varit på egen man hand.
Bästa vänner hoppas jag att vår flikbladiga japanska blodlönn 'Dissectum Garnet' ska bli med pärlhyacinterna som planterades som undervegetation förra året.
 
 

Nu, innan lönnens blad hinner spricker ut, täcks marken under det lilla trädet av en blågrön matta. När blommorna så småningom börjar tappa i charm kommer lönnens mörkröda blad att breda ut sig och dölja dem väl.


Ett klassiskt kompispar är tulpaner och funkia. Tulpanerna blommar innan den sent startande funkian ens kommit igång. När tulpanerna blommat över och bladen behöver återsamla ny kraft ner i lökarna, då kan de frodiga funkiabladen dölja tulpanernas gulnande uppenbarelse. Ja, så fungerade det förra året hos oss i alla fall och så planerade jag att det skulle fungera även denna vår och försommar...Men haren tänkte annorlunda. Och ett par dagar senare märkte vi att även rådjuret hade upptäckt delikatesserna. I vår upphöjda hörnplantering, som vi trodde skulle gå säker, hade det kalasats tidigt på lördagsmorgonen och spår efter klövar i jorden visade på ett osedvanligt dåligt bordsskick. Man går inte på matbordet!! Hararna hade jag redan en något ansträngd relation till och i lördags sjönk alltså även rådjuren i ranking på min vänlista!En vänskap som jag däremot hoppas ska bestå är den mellan vår kaukasiska förgätmigej och de två sorters alliumlökar som samplanterades förra sensommaren. Vår kaukasiska förgätmigej kan dock behöva växa till sig ytterligare någon säsong. Alliumens blad gulnar påtagligt redan tidigt på säsongen och planteras därför med fördel i sällskap av en lägre växtlighet, där man kan vika ner och dölja alliumens blad. Alliumknopparna går bara precis att skönja ännu...

...medan den lägre av de två vännerna precis har inlett sin blomning.
Gammal kärlek rostar aldrig sägs det ju, men dessa rostiga vänner förhöjer verkligen intrycket av varandra. I helgen fick vännerna dessutom en ny kompis i sin rabatt längs rosenstaketet. En klätterställning till buskrosen 'Mamma Mia' inhandlades och efter ett par dagar i regn så kommer järnet i ställningen att ha rostat lite jämnare.Vänskap finns också mellan den för tillfället nyfriserade lavendeln och beståndet av fyra olika rosenbuskar. De är inte bara vackra tillsammans, doften av lavendel sägs även hålla bladlössen borta från rosorna. Fler lavendelplantor inhandlades i helgen och i sommar hoppas vi kunna njuta av en lång och rikblommande infattningshäck framför rosorna i vitt och olika rosa nyanser.Puss på dig vännen! viskar påskliljan 'Magnet' till sin artfrände.
Och en riktigt trevlig fredag önskar jag er, bästa trädgårdsvänner!


Fler bästa vänner hittar du under "Blommig fredag" 

Jag delar även inlägget på Floral Friday Fotos.


7 kommentarer:

 1. Ja det var många fina exempel på vänskap som förhöjer ur din trädgård - så inspirerande!
  Önskar dig en skön fredag!
  Eva

  SvaraRadera
 2. Jag är galet förtjust i rost tillsammans med blommor! De verkligen matchar varann !

  Trevlig helg till dig med :)

  SvaraRadera
 3. Och jag som trodde den viskade -"Sträck på dig, hon fotar!" ;) Bambi och Stampe är det svårt att hålla sig vän med. Är det för elakt att sätta ut små råttfällor som knäpper dem på fötterna? Jo, man får nog inte vara så elak, de är ju trots allt söta (men alldeles för godissugna).

  SvaraRadera
 4. Tack för underbara tips på olika vänskapliga kombinationer och för härliga bilder.....=)

  Trevlig helg!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 5. Herlige ord og bilder av bestevenner. Her var det flere nye ideer å hente. Tulipaner og Hosta - Ja, takk:)
  God helg til deg.

  Jannicke

  SvaraRadera
 6. Ovanligt många besökare med dåligt bordsskick har jag också haft i år. Jag skyller på rådjuren, men det finns harar hos mig också. Skall köpa Tabasco, att krydda växterna med.
  Ha det gott / Marika

  SvaraRadera
 7. What a great blog post, Annika! The flowers are fabulous and it looks as though you have a beautiful garden.
  Thanks for participating in Floral Friday Fotos, I look forward to your next contribution!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...