torsdag 9 april 2015

Det här är jag mest stolt över!


Dagens uppgift hos Bland rosor och bladlöss, är att under rubriken "Blommig fredag" beskriva det jag är mest stolt över i trädgården. En hel vecka har jag haft på mig att fundera över vad jag är mest stolt över, men ändå så svårt att välja det jag vill visa!

Sommaren 2013 lät vi renovera hela trädgården i samband med att de gamla slipersmurarna som omgav trädgården behövde bytas. Vi tog hjälp av Kungsbacka Trädgårdsdesign för att få den trädgård vi länge önskat och vi är naturligtvis väldigt stolta över och nöjda med väldigt mycket i trädgården. Med de nya formerna, materielen och ytorna som vår helt nyrenoverade trädgård erbjuder. Vi har också fått en trädgård som passar våra behov bättre, med sittytor i lä för västvindarna, i både sol och skugga. Men många av växterna behöver nog ännu ett par säsonger på sig innan de kan benämnas som stoltheter.

Ett av tipsen vi fick av vår trädgårdsdesigner var att gräva ner rör för eventuell framtida belysning, när vi nu ändå grävde upp hela tomten. Efter att bott in oss ett tag med den nya trädgården slog vi till och installerade ett 12-voltssystem med tillhörande skymningsrelä. Läs gärna mer om det här. En av de stora fördelarna med just det här lågvoltssystemet är att armaturerna är lätta att flytta och koppla in på nya ställen längs markkabeln allt efter säsongens växlingar.I somras valde vi att belysa körsbärsträdet med uppljus, men när löven föll på höstkanten…... tyckte vi att det var mer effektfullt att istället flytta uppljuset till en japansk lönn i samma plantering.I somras placerade vi två ljuspunkter med markbelysning intill trappan i slänten och dessa har fått ligga kvar. Uppljuset riktades mot pampasgräset och har skapat häftiga skuggor mot muren under hela hösten och vintern, men fick flyttas för några veckor sedan när gräset klipptes ner inför den kommande säsongen.Istället lyser det nu upp en järnek vid husets framsida.Den belysta klotrobinian som står i rabatten intill trädgårdens entré... ...har haft en helt annan karaktär under sina nakna månader!

Står du inför att lägga nya plattytor eller gräva upp din trädgård av någon anledning, så passa på att lägga ner rör i marken. Då har du möjlighet att belysa din trädgård i framtiden, utan elledningar som ligger i vägen. Fördelen med ett lågvoltssystem är att installationen är enkel att göra själv och att det inte krävs en behörig elektriker. Vi lydde rådet angående rör i marken, vi installerade belysnigen själva och idag är vi både nöjda och stolta över vår upplysta tillvaro! :)13 kommentarer:

 1. Ja, total fornyelse av hagen må da være noe å være stolt av? Med spennende belysning og alt!

  SvaraRadera
 2. Jag fyller 70 i år och av min väninna och min kusin har jag önskat mig trädgårdsbelysning Det blir ju så otroligt vackert, speciellt hos oss som bor mitt ute i "no-where" utan en lampa i närheten. Det är väldans svart.....
  Visserligen har jag en massa uppladdningsbara LED-ljus, men det är inte riktigt samma sak. Dessutom kan jag bara ha det på framsidan eftersom vi har en skuggig baksida.
  Tack för den fantastiska bilden på den terraserade muren, det var väldigt inspirerande!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 3. Det er noen eksotiske trær du har i hagen, sett med nordnorske øyne. Det ser ut som de gløder i natta. Dette var tøft!

  SvaraRadera
 4. Så vackert med trädgårdsbelysning. Och så bra - då kan man njuta även när det är mörkt ute. Fin dag till dig.

  SvaraRadera
 5. Det är vackert med ljus speciellt på vintern. Det kan ni vara stolta över
  Ha en fin och skön fredag
  kram Meta

  SvaraRadera
 6. Mycket vackert, det förvånar mig att jag ännu inte sett er trädgård på omslag av någon fleshig trädgårdsmagasin. (Eller också har jag missat något) Det är så perfekt man kan komma.
  Om vårt planerade bygge kommer att förverkligas någon gång kommer jag absolut att följa dina råd och gräva ner belysning.
  Ha en fin helg
  Marta

  SvaraRadera
 7. Supersnyggt med belysning!
  Ha en fin helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Så otroligt snyggt! Måste se över min egen belysning i trädgården!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 9. Riktigt snyggt. Gillar din terrass.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Tack för tipset! Fantastisk effekt i kvällsträdgården med belysning på vissa träd och buskar!
  Trevlig helg!
  Hälsn
  AnnA  SvaraRadera
 11. Stilig lyssetting i hagen deres!

  SvaraRadera
 12. Jättesnyggt med ljussättninen i trädgården. Rabatten bredvid trappan var bara så snygg!!!
  Vad roligt att hitta din fina blogg via Blommig fredag! Jag kommer gärna tillbaka på fler besök.
  Ha en skön helg!
  Eva

  SvaraRadera
 13. Så himla effektfull och fint det blir med belysning. Du kan verkligen vara stolt över er trädgård. Jag tycker det är så fint med träd som får ljus nerifrån och har satt solcellslampor i brist på ett annat system men det blir inte alls samma effekt. Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...