fredag 8 maj 2015

Välkommen hem!

Efter en vecka med intensivt regnande sprack det upp fram på eftermiddagen och solen spred sina strålar över västra Göteborg. Cykelturen hem från jobbet på fredagseftermiddagen kunde ske utan full regnklädsel. En riktigt lovande start på helgen får man väl ändå säga! 
Redan på avstånd, när jag närmade mig med cykeln, så lyste det vackert vitt om vårt silverpäron som nu står i full blom. Vilket välkomnande! Jag valde att dröja mig kvar på trädgårdens entrésida en stund extra idag... I den andra större planteringen på vår framsida står ännu ett träd, en klotrobinia. Den är erkänt lite sen i starten på våren, men under veckan som gått har de små knopparna i alla fall börjat spricka upp här och var i den nyfriserade trädkronan.I planteringen under klotrobinian har vi planterat tre pioner och inte helt överraskande är det den lite större plantan som kommit längst. Det är en mörkcerise pion som jag fått från min mormors barndoms trädgård och som vi lyckades återplantera med gott resultat efter renoveringen av trädgården. Det ger ett särskilt värde att kunna omge sig med växter som andas historia. Förra året protesterade den lite och kom endast med två blommor, men till i år hoppas vi att den förlåtit oss för att vi stökat så med den och att den bjuder på full blomning igen.Trots kyla och regn har tovsipporna gjort sig redo för blomning under veckan som gått. Det spås varmare väder inom några dagar och jag gissar att de sex plantorna då slår ut ganska snart. Efter återkommande besök av både harar och rådjur har vi endast en tulpan kvar av sorten 'Angelique', men turligt nog står den väl synlig från många håll där vi kan njuta av den ordentligt. Om man skelar med ögonen kanske man kan få den ensamma tulpanen att se ut som flera...?
Den senare av våra julrosor är en vit och enkel sort och den har vi kunnat njuta av under flera veckor. Förra året var den vacker till långt efter midsommar!
På entrésidan av huset har vi även en liten sittgrupp där mörklila penséerna väller över kanten på en oval zinkkruka. De kan mycket väl vara utbytta när vi passerat midsommar, men är verkligen helt magnifika just nu!
Ha en riktigt trevlig helg kära trädgårdsvänner!
4 kommentarer:

 1. Vilket vackert välkomnande av ditt silverpäron. Är din tovsippa redan på gång, min har jag inte ens sett till, får nog kika på detta i morgon:)
  Snygga penséer.
  Ja tack till varmare väder. Som det har blåst kallt idag.
  Ha en skön helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Visst är det härligt att komma hem till sin trädgård. När jag ser silverpäronets blommor så önskar jag verkligen att jag hade ett sådant. Visste inte att de blommade så vackert. En klotrobinia skulle jag också vilja ha men då får jag nog bygga en värmande mur först :-). Penseer som välkomnar mig vid ytterdörren har jag dock och visst är de underbara.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 3. Ja det är så gott att komma hem och kunna filosofera så... :)

  Ha en fin helg du med!
  Kram/Veronica

  SvaraRadera
 4. Jag noterade också att silverperon börjar blomma nu. Jag har igen, men har sett den i andra trädgårdar och måste erkänna att den är tjusigare än jag trodde. Robinia kan man bli riktigt orolig för pga sitt uppvaknande, så jag går också och spanar på grenarna. I år har vi minst en veckas försening i naturen, jämfört med förra året, kan jag konstatera när jag rensar bland förra årets bilder.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...