söndag 27 juli 2014

Häck väck - nästan!


Vi har en sluttningstomt där nedre delen av tomten ligger en dryg meter högre än de omgivande gångbanorna. Längs med tomtgränsen har vi dessutom haft en meterhög ligusterhäck och har därmed haft en tomt som till stor del varit fri från insyn för förbipasserande. Trots att huset ligger mitt i ett grupphusområde så har trädgården näst intill varit vårt eget lilla slutna rum med gröna väggar.

I samband med att vi lät sätta nya stödmurar runt tomten förra sommaren, så togs hela ligusterhäcken bort. Men i slutet av september förra året planterade vi en ny häck av samma sort. 85 st barrotade ligusterplantor av sorten ’Atrovirens’ planterades efter konstens alla regler. Varje planta bestod av 4-6 taniga pinnar som var 50 - 80 cm långa.De stackars få blad som satt på pinnarna när vi planterade plantorna trillade snart av och tomten låg fullt öppen för insyn hela hösten, hela vintern och hela våren. Väldigt ovant och väldigt omysigt! Men förvisso ganska socialt - det har blivit många trevliga samtal med förbipasserande när vi varit ute och jobbat i trädgården.

Man ska beskära nyplanterade ligusterplantor hårt, det verkar alla experter vara överens om. Men när? Efter lite efterforskande, så verkar det finnas två olika skolor. Den ena förespråkar att man klipper ner plantorna direkt efter plantering (om man planterar på våren) eller före knoppsprickning nästa vår (om man planterar på hösten). Den andra skolan förespråkar att man först låter plantan växa en säsong för att rötterna ska hinna etablera sig ordentligt. Och hur man än väljer att göra så verkar det fungera bra! 
Vi valde att lyssna på det senare rådet – nästan. I går togs sekatören fram. Rätt eller fel, men nu skulle här beskäras. Vädret var mulet, regnet hängde i luften och det hade gått drygt tio månader sedan plantering. Vid 20 cm över marken klipptes grenarna av en efter en. 


De långa raka pinnarna hade hunnit bli ganska gröna och faktiskt gett oss en viss avskildhet till slut. Men hualigen så naket det blev runt tomten efter att sekatören fått jobba någon timme – igen! Vi håller nu tummarna för en riktigt snabb tillväxt innan hösten kommer.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...